HVAD ER PFAS?

DEN KEMISKE STOFGRUPPE PFAS HAR VÆRET I FOKUS DE SENESTE ÅR. DETTE ER STOFFER, DER OFTE ANVENDES I DEN KEMISKE INDUSTRI. PFOS OG PFOA ER STOFFER, DER TILHØRER PFAS-GRUPPEN. DE FOREKOMMER I OVERFLADEVAND OG GRUNDVAND. DA PFAS ER MEGET SVÆRE FOR NATUREN AT NEDBRYDE, FINDS DISSE STOFFER OGSÅ I VORES DRIKKEVAND.

Zerowater er det første og eneste kande-filter, der er certificeret til at reducere PFAS. Læs certifikatet her. 

Hvad er PFAS?

PFAS er forkortelsen for poly- og perfluoralkylstoffer. Kemikalierne har vand- og fedtafvisende egenskaber. De forekommer ikke naturligt på jorden, men er fremstillet af mennesker. Som et resultat er de heller ikke biologisk nedbrydelige. De bruges ofte i stegepander, maling, mademballage, jakker, kosmetik, skivoks, smøremidler og brandskum.

Hvad er PFOS?

PFOS er en forkortelse for perfluorooktansulfonater. Stoffet tilhører sammenslutningsgruppen PFAS. PFOS er uforstyrrelige forbindelser, der afviser vand, fedt og snavs. Det anvendes for eksempel i regntøj og kogegrej. Der findes også høje koncentrationer af dette stof i brandslukkerskum. Stoffet havner i jorden via spildevand fra fabrikker og for eksempel, når slukningsskum vaskes væk efter en brand. Det spredes videre gennem kanaler og grøfter til kilder, der bruges til vores drikkevand. Stoffet er praktisk talt uforstyrreligt og ikke biologisk nedbrydeligt. PFOS er også praktisk talt umuligt at neutralisere gennem kemisk behandling, det kan kun brændes ved meget høje temperaturer.

Hvad er PFOA?

PFOA er en forkortelse for perfluorooktansyre. Dette stof tilhører også PFAS-stofgruppen. PFOA har en meget god olie- og vandafvisende effekt. Det er derfor det ofte bruges i bagepapir, gulvvoks, tekstiler, tæpper, pizzabakker. Desuden er PFOA et hjælpestof i fremstillingen af teflon eller non-stick belægning af kogegrej. I USA og Europa er PFOA ikke produceret siden 2015. Stoffet findes dog stadig i produkter importeret fra Asien, hvor storskala produktion med dette stof stadig finder sted.

Hvor skadeligt er PFOS og PFOA for sundheden?

Til trods for manglende viden om PFAS’ langsigtede effekter, klassificeres stofferne som ‘Stoffer med meget høj bekymring’. De anses for at være skadelige og kræftfremkaldende. RIVM undersøger, hvilken skade PFAS kan forårsage på længere sigt. Både PFOS og PFOA er kemiske og kan ikke nedbrydes af vores krop. De forbliver i blodet og leveren i flere år. Jo mere du forbruger disse stoffer, desto længere akkumuleres niveauet af disse skadelige stoffer i din krop. Både PFOS og PFOA kan forårsage leverskader, påvirke vores immunsystem, er skadelige for reproduktion og udviklingen af det ufødte barn. Stofferne er også muligvis kræftfremkaldende.

Findes PFOS og PFOA i drikkevand?

Ja, både PFOS og PFOA findes som forureninger i vores drikkevand. Desuden kan det komme ind i vores fødekæde gennem sprøjtning af afgrøder ved dyrkning og landbrugsjord. PFAS er stoffer, der spredes gennem luft, jord, mad og vand. En stor del ender i miljøet gennem industrielle udledninger. Regnvand får PFAS til at ende i overfladevand eller gennem jorden i grundvandet. Renseanlæg spreder også PFAS i overfladevandet. I Danmark bruges både overflade- og grundvand som kilde til vores drikkevand.

Kan man filtrere PFAS fra?

PFAS er svære at rense fra drikkevand med de nuværende rensningsteknikker. Vil du være på den sikre side? -Filtrer hanvandet med ZeroWater, det eneste kande-filter, der er certificeret til at reducere PFAS fra vandet. Læs certifikatet her.